Druk vacuum

Om te leren op een veilige manier te werken met druk vacuüm wagens en ongevallen te voorkomen

Deze opleidingen zijn in verschillende varianten beschikbaar, afhankelijk van welk soort werkzaamheden uitgevoerd gaan worden en welke verantwoordelijkheden de medewerker heeft.

Druk Vacuüm Machinist (DVM)

De Druk Vacuüm Machinist heeft de verantwoordelijkheid voor de druk vacuüm wagen, de aan hem toegewezen medewerker(s) en alle te verrichten handelingen tijdens de voorbereidingen en de uitvoering van de werkzaamheden tot en met het afronden ervan.

Het starten en stoppen van de druk vacuüm wagen mag alleen door de machinist worden gedaan en druk vacuüm reinigingswerkzaamheden mogen alleen onder toezicht van een gecertificeerde (senior) druk vacuüm machinist worden verricht.

Zuiggraaf Machinist (ZGM)

De zuiggraaf machinist heeft de verantwoordelijkheid voor de zuiggraaf machine, de aan hem (indien van toepassing) toegewezen medewerker(s) en alle te verrichten handelingen tijdens de voorbereiding en de uitvoering van de werkzaamheden tot en met het afronden ervan.

Zuiggraafwerkzaamheden mogen alleen onder toezicht van een gecertificeerde zuiggraaf machinist worden verricht.

Toezichthouder Druk Vacuum (TDV)

Personen die toezicht houden moeten over voldoende kennis en vaardigheden beschikken om bij de voorbereiding en uitvoering van druk-vacuüm reinigingswerkzaamheden een veilige gang van zaken te waarborgen. De toezichthouder moet op de hoogte zijn van alle risico’s die bij industrieel reinigen van toepassing zijn. Verder moet hij een V&G plan (Veiligheids- en Gezondheidsplan)), een RIE (Risico Inventarisatie en Evaluatie) en een TRA (Taak Risico Analyse) kunnen samenstellen, beoordelen en toelichten.

Voor verdere informatie over de opleiding en examens verwijzen we graag naar de website van SIR-Safe. Hieronder staan de geplande opleidingen. Mochten er geen uitvoeringen gepland zijn, of heb je andere wensen voor de invulling van de training? Of wil je overleggen over de mogelijkheden? Neem dan graag contact met ons op. We helpen je graag om een passende oplossing te vinden.

Onderstaand een overzicht van de geplande opleidingen:

Momenteel is voor deze cursus online inschrijven niet mogelijk. Bel naar 088-7301270 voor het plannen van een cursus.

De opleidingen worden afgesloten met een examen. Voor nieuwe DVM bestaat het examen uit praktijk en theorie, de overige examens (ZGM, TDV en verlenging DVM) zijn volledig theoretische examens. Bij voldoende resultaat ontvangt de deelnemer het bijbehorende SIR certificaat. De geldigheid van de certificaten is verschillend per kwalificatie. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen basis en verlenging van een kwalificatie. De geldigheid kan op aanvraag worden verstrekt. Voor de inhoud van de examens kun je de SIR eind- en toetstermen raadplegen.

< TERUG NAAR ALLE OPLEIDNGEN